Nuffnang ads

Khamis, 30 Mei 2013

Bayi Dipam Dalam Tandas Oleh Ibu Bapa Diselamatkan Dari Paip Kumbahan

Seorang bayi baru lahir diselamatkan anggota bomba selepas dia dibuang tersumbat dalam paip kumbahan di sebuah rumah di China.
Bayi berkenaan diselamatkan dari dalam paip selebar 10 sentimeter yang terletak betul-betul di bawah sebuah tandas selepas beberapa pejalan kaki mendengar dia menangis.

p/s : Ya Allah tengok gambar ni sedih betul rasanya.. sebok dada ambe ni.


                 PAIP kumbahan dipotong secara berhati-hati untuk menyelamatkan bayi di dalamnya.ANGGOTA penyelamat cuba menarik keluar bayi, tetapi tidak berjaya.


PAIP dipecahkan sedikit demi sedikit agar bayi tidak cedera.


SEBAHAGIAN besar tubuh bayi sudah kelihatan.


BAYI itu akhirnya diselamatkan oleh anggota bomba.
Polis menyiasat kes itu sebagai cubaan membunuh dan melancarkan gerakan menjejaki ibu bapanya. Rangkaian televisyen China, CCTV melaporkan, bayi itu ditemui di bawah sebuah kediaman di Jinhua, di kawasan mewah Zhejiang.
Pasukan penyelamat terpaksa memotong paip berkenaan dan membawanya bersama-sama bayi itu ke hospital berhampiran.
Doktor dengan berhati-hati memotong paip itu, kerja yang dilakukan hampir sejam, sebelum dapat menyelamatkan bayi lelaki seberat 2.3 kilogram itu.
Media China melaporkan, kanak-kanak itu yang dinamakan Bayi Nombor 59 sempena nombor inkubatornya, selamat dan stabil.
Rakaman video mengenai usaha menyelamat itu disiarkan di seluruh negara semalam dan mendapat ribuan ulasan menerusi Weibo, laman media sosial popular negara itu. Seorang pengguna menulis: “Saya tidak boleh menerima atau memaafkan perbuatan membuang bayi yang masih beruri dan bertali pusat ke dalam paip tandas. Adakah mereka yang bertanggungjawab layak dipanggil manusia. “Sifat kehaiwanan berbanding kemanusiaan di kalangan orang dewasa semakin meluas.” Laporan mengenai bayi dibuang sering disiar media negara berkenaan. Antara punca yang dikatakan menyebabkan keadaan itu berleluasa ialah undang-undang merancang keluarga yang ketat. China melarang pasangan suami isteri mempunyai lebih daripada seorang anak. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen anda amatlah dialu-alukan..