Nuffnang ads

Rabu, 24 April 2013

Anugerah ke 3 MOHAMAD HAMIZAN DANIAL

salam rabu kengkawan...hari ni saya nak citer kisah melahirkan anugerah ke 3 dari ALLAH Yang Maha Penyayang..pregnant kali rasa lain sangat daripada 2 beradik  tu..apa tidoknyer, yang lain kalo dah rasa contrction tu memang terus beranak..tapi yang ni dia main2 jer..start bulan 12 lagi dah rasa contraction.ingat x masa saya citer pegi melaka bulan 12? dalam kul2pg sampai kul3 lbh rasa contraction tu 5 minit sekali..tapi saya wt dek jer..sebab pk belum masa lagi baby nak keluar.masih awal lagi...walaupun gtu, ada gak orang beranak awal kan. husband dah risau dah takut terberanak.dia ajak p hospital tapi saya berkeras xmau pegi.




gambar2 ni 6 hari sebelum bersalin

saya masih lagi giat menjahit tudung 3 layer ni...masih lagi larat habiskan tempahan tudung sebelum bersalin ni..due saya pada 5 februari 2013..biasanyer saya bersalin 2 minggu awal dari due.memandangkan husband dah amik cuti awal pada 18 januari, saya pun amik cuti jugak la..time tu husband xleh tukar kelantan lagi...contraction memang setiap hari ada...husband dah seminggu kat kampung, tapi saya lum beranak lagi.. hari selasa husband dah keje dah..saya amik keputusan g scan kat rumah bersalin lily.doktor lily cakap xyah scan la sebab minggu lepas dah scan, kita cek jalan jer...huhuhuhu pasrah jer la...time tu pun rasa sakit dah..kul3 ptg hari sabtu bersamaan 26 januari 2013,doktor cek jalan..doktor kata jalan dah buka 2cm dah..so doktor suruh balik kemas2 barang....

lepas jer balik dari rumah bersalin lily tu, sempat lagi saya n husband beli ABC..lepas beranak ni xleh makan ais dah..so sebelum beranak ni pulun habis-habisan...siap wt balik umah lagi..barang2 baby semua dah kemas dah cuma tunggu hari jer..kali ni saya pilih untuk bersalin di rumah bersalin lily..harga pun xder la mahal sangat, kira ok la kan harga kat kelantan ni..RM1200 untuk anak ke 2 ke atas..untuk anak sulung RM 1500...tahun lepas lagi murah..tahun ni naik RM200..xkisah la asalkan servis baik punyer...

husband siap boleh pegi kota bharu lagi tengok kebun dia...saya sibuk tengah susun barang apa yang patut bawa nanti...rasa sakit xder la kuat sangat..

masa saya buang air kecil, ada kuar darah warna coklat...sebelum ni xdek kluar pun darah..perasaan gementar tu ada tapi saya ni jenis wt dek jer..malam tu siap leh makan nasi lagi..masa tu dah 5 minit sekali sakit,sakitnyer boleh tahan lagi..kul9.30mlm husband dah sampai umah. dia ajak p hospital, saya cakap xyah lagi la biar betul2 sakit baru kita g...kul11mlm rasa sakit tu makin kuat..

saya n husband terus g rumah bersalin lily..sempat lagi husband beli burger kat pasir mas depan shopping complex pantai timur..abe long n abe ngah dah tido n kami tinggalkan diorang bawah jagaan umi..sesampai jer kami kat rumah bersalin tu, nurse cej jantung baby n contraction sekali..doktor kata jalan baru 3 cm..dia masukkan ubat kasi berak n suruh kami berehat dalam bilik dulu..kalo dah rasa sakit sangat call dia..dia ada kat atas..nurse tu bagi telefon kat husband. nurse kata lambat lagi ni dalam kul5@6pg esok baru bersalin saya terus g tandas, rasa nak berak..bukan main lama lagi saya kat tandas, husband dah banyak kali panggil,risau dia takut terberanak dalam tandas...

sakitnyer bukan main kuat lagi..hanya ALLAH jer yang tahu betapa sakitnyer nak bersalin ni..kul12 memang xleh nak tidur dah..husband gosok2 badana saya pun, saya marah kat dia xbagi gosok sebab sakit sangat..husband nak call doktor, saya cakap jangan lagi, sebab belum rasa nak teran lagi..(asyik jangan jer kan,memang berani la walaupun sakit masih lagi berkeras xmau panggil doktor).tetiba rasa nak teran dah..husband cepat2 call doktor, doktor n nurse terus datang..saya terus ditolak ke delivery room.doktor cek jalan sekali lagi, dah 8cm..mak oiii cepatnyer..kul11.45 tadi baru3cm.

doktor cakap dah boleh teran dah..kalo kat hospital kerajaan kene tunggu 10cm baru leh teran..kat sini 8cm dah boleh..doktor pesan time sakit jer teran kalo xsakit xyah teran...berbeza betul la dengan hospital kerajaan..kat sana kalo dah teran xboleh berenti dah,kene teran sampai baby kuar..yang ni rileks jer time xsakit saya xteran la...doktor kata kalo teran time xsakit wt penat jer, baby xkan kuar.time sakit jer baby akan bergerak kuar...ooo macam tu rupanyer.


 nurse tengah siap2kan baby mizan sebelum diserahkan kepada saya n husband



alhamdulillah, tepat jam 2.02pagi,hari ahad bersamaan 27 januari 2013 lahirlah putera kami yang ke 3..saya dapat rasa perbezaan melahirkan ke tiga tiga putera kami..paling senang bersalin kat abe ngah, dua tiga kali teran dah kuar sebab dia yang paling kecik, 2.40kg..abe long 2.80kg, anak sulung susah sikit.yang ketiga lak 2.99kg.yang ni masa baby nak kuar tu rasa kesat sikit xlicin.syukur sangat semua dah selamat.

doktor jahit pun xrasa sakit sebab bius..kalo kat kerajaan memang xbius..rasa nak jerit n tendang jer nurse time kena jahit..perasaan saya macam dah serik nak beranak kat hospital kerajaan,saya mintak bius, boleh nurse cakap xleh bius nanti luka jadi bengkak n lambat sembuh..masa beranak kat abe long, nurse bius..nasib baik...abe long lahir kat hospital lati pasir mas, abe ngah lak kat hospital kota bharu n baby tecik ni special sikit lahir kat rumah bersalin lily.
















lepas bersalin tu saya memang penat giler2 la tambah pulak sakir rengat.nurse tolak ke bilik saya terus baring kat katil, nurse pulak kesian tengok keadaan saya yang betul2 penat.husband ada lagi penat plak rasa lepas bersalin (sajer2 jer tu  penat2 manja, husband kan ada sebelah kene la manja2 sikit)hehehehe...

seminggu sebelum bersalin baru tahu jantina baby..husband yang jaga baby, baby xmeragam pun lepas bersalin asyik tidur jer so saya dapat tidur secukupnyer...kul7.30pagi saya dah bangun..badan tetiba rasa segar n sihat...sakit rengat ada lagi sikit2 jer.


barulah ada semangat nak bergambar dengan baby mizan ni..


 suasana dalam bilik .. untuk penunggu ada disediakan tilam n bantal.


 sampai blur gambar en. laki amik


  tv pun en.laki snap pic gak.macam la kat umah kita tu xdek tv


 bilik air rumah bersalin lily ni bersih..sabun n ubat gg disediakan..xyah bawa dah..


breakfast dulu, roti ngan jem n mentega jer


baby mizan masih lagi tidur..baik betul anak ibu ni..xmerengit langsung.time ni husband g amik umi n nenek.diorang nak datang tengok aku..padahal kul11 dah bleh umah dah.diorang nak tengok keadaan rumah bersalin lily ni..kalo hospital gov, kene ikut time melawat..swasta xkisah pun nak datang kul braper n braper ramai pun..


ayah tunjukkan abe ngah baby tecik..abe ngah cam terkejut n tergamam tengok baby..abe long biasa2 jer..


 abe long sayang kat baby...sebelum beranak pun asyik tanya bila baby nak kuar dari perut ibu ni... jenuh dah nak menjawab soklan abe long ni..



mula2 abe ngah takut nk masuk dekat baby, haaa tengok tu nenek pegang baby, abe ngah dah berani masuk dekat baby.dia nak tengok baby..



 asyik2 pegi kat baby jer abe ngah..


abe long boleh tengok citer kartun, terus ralik jer...


 sayangnyer kat baby yer...



ni ler first time husband dipangkuan saya ketika tengah bertarung nyawa melahirkan putera kami.. yang pertama husband xdapat masuk tengok..yang kedua plak xsempat tengok sebab masa husband naik bas bertolak ke putrajaya, saya mula rasa sakit nak bersalin.husband sampai putrajaya sya plak bersalin.. untuk kali ke tiga ni husband plan cuti awal n sempat jugak akhirnyer tengok saya bersalin.

syukur jugak sebelum saya kembali bertugas husband dapat tukar ke kelantan..rezeki anak katakan..setiap anak ada rezeki masing-masing..xrugi beranak ramai..kalo gtu kene beranak plak la lepas ni...hehehehe..xper umur masih muda boleh beranak lagi..

baby mizan dapat hadiah dari doktor lily, 3 tin susu frisolac,t-shirt selai, 3 beg..baby mizan fully bf..susu saya banyak sangat.setiap kali dia hisap, mesti terjelik..sekali pam dapat 1 botol dalam masa 10-15 minit.

2 ulasan:

  1. kalu nak bersalin klinik lili ni kena booking ke?

    BalasPadam

komen anda amatlah dialu-alukan..