Nuffnang ads

Khamis, 29 Disember 2011

Hakimi Dtempat Baru Taska KKM

1 Disember 2011, Hakimi dapat offer masuk taska KKM...disebabkan umi ada kat umah aku time tu ditambah pulak Kimi demam seminggu aku terpaksa tangguhkan pendaftarn Kimi kat taska kkm. 13 Disember baru la Kimi masuk taska kkm. hari pertamakan xyah cakap la mesti la nangis bila aku tinggalkan dia dengan cikgu taska..bukannyer slow dia nangis, dia jerit kuat-kuat plak tu...huhuhu cian kimi.ibu terpaksa tabahkan hati ibu utk tinggalkan anak ibu kat taska buat sementara...

 ni hari pertama kimi kat taska.. hari ni jugak la abe long wt persembahan terakhir n konvo kt taska kkm.


masuk hari yang kelima atau minggu yang kedua, alhamdulillah akhirnyer kimi dapat jugak sesuaikan dirinyer kat taska walaupun ckit-cikit. ok la ada jugak perubahannyer. pengasuh lama lak rindukan kimi..dok tanya khabar kimi camner...



 masa utk tdo dah...

tiap-tiap pagi aku suapkan n susukan Kimi dulu sebelum masuk keje..lepas bagi makan bubur, aku tidorkan kimi,alhamdulillah setakat ni kimi boleh tidor pagi..sekali dua jer dia xtidor pg time aku ulit dia.aku terpaksa tinggalkan dia sebab jam dah kul8.30pg..kang masuk lewat tiap-tiap hari kang ada plak mulut bergerak... iyer la kan manusiakan bukannyer boleh tutup mulut lain la kalo mulut tempayang...orang ni kalo xkene kat batang hidung sendiri xtahu keadaan camner kan... bila dah kene kat batang hidung sendiri mau ingatla wei.. jadi peringatan la kan sebelum mengata kat orang lain kene ingat diri sendiri dulu...(tiba-tiba jer naik hangin lak)

 lepas lunch setiap hari aku pegi jenguk kimi. pegi tdokan dia sebab dia dah siap mandi n makan dah... cuma minum susu jer belum lagi.. aku bagi la susu kat kimi bagi dia kenyang lagi n mudah la dia nak lena kalo ada puting kt mulutnyer...

ni hari ke enam dah.. nampak ceria sikit sebelum ni...

*p/s : harap kimi dapat sesuaikan dirinyer kat tempat baru... n hepi sokmo kat taska.




Disaat Tubuhnyer Dikuburkan 17/10/11 Jam 12.40pg

Korang layan jer la video ni... ini semua utk tatapan umat islam... sembahyang la kamu sebelum kamu disembahyangkan...bertaubat la kamu sebelum terlambat... peringatan utk diri sendiri jugak.

video

Fidyah Buat Arwah Ayahcik

Sory yer kengkawan sudah lama xberblogging, bukannyer aper cbuk dengan kehidupan hari-hari yang tidak mengizinkan aku berblogging...hari ni sempena bercuti di kampung halaman + dengan Kimi tengah lena dibuai mimpi yang indah, dapat jugak aku berblogging...hari ni aku akan citer habis-habisan tentang kehidupan aku seharian.

First citer aku n tajuk aku hari ni adalah tentang fidyah buat arwah ayahcik. fidyah ni sebenarnyer telah dilakukan pada 26 november 2011 lagi.. aku sempat amik gambar beras yang tengah digelek oleh imam utk buat fidyah.

 beras diletakkan atas buluh.



imam akan baca ayat quran  sambil gelek beres tu dengan menggunakan buluh kt bawah tu...


*p/s : fidyah ni dilakukan pada 40 hari kematian arwah... masih lekat lagi ingatan aku kt arwah..semoga dia aman disana.amin

Rabu, 30 November 2011

Hadiah utk Adik Kimi

Eh eh adik kimi dapat hadiah la.....ni hadiah dari ofis ibu tau....dapat hamper gitu

 adik kimi dah besar dah baru dapat hadiah ni...sekarang dah masuk 9 bulan setengah dah....heheehhe xper-xper,nasib baik baju tu sedang-sedang jer ngan kimi ni...iyer la kan kimi kan bertubuh sasa...hahahhahaha

 mainan loceng tu kimi xsuka...dia lagi suka main buku...habis buku abe long jadi mangsa...cian abe long...
sambil pegang buku sambil mulut bising si kimi ni...xth la ape yang dia cakap...

 dapat hadiah pun muka masih masam lagi kaaaa?senyum cikit kimi...

 haaaa tengok.. dah xsabar dah tu nak buka hadiah ni

 sabar yer kimi...just pegang-pegang jer yer

muka xpuas hati xleh buka hadiah ni....

Belina n Naturactor Tetap Dihatiku

Kalo korang nak tahu, saya suka sangat kat belina ni...saya telah jatuh hati pertama kali mengenalinyer..
saya mula mengenali belina ni sejak tahun lepas lagi..tapi kita kena kenal hati budinyer betul-betul sebelum kita memilikinyer...ALHAMDULILLAH akhirnyer saya memang serasi bersama belina. 

jom kenali belina saya ni...

 saya mula pakai belina ni bulan 5 tahun 2011, masa tu kimi baru berusia 3 bulan...sekarang dah 6 bulan saya pakai benda ni..saya rasa amat selesa pakai benda ni...dahulunyer saya pakai nuriz, nuriz ni membuatkan kulit saya kadang-kadang kering, bila kering menggelupas la kulit muka saya ni...walaupun dah 4 tahun saya pakai nuriz namun saya lebih suka pakai belina lagi walaupun baru pakai ia 6 bulan...
belina membuatkan kulit muka saya menjadi halus mulus, lembap jer muka ni...best tau..langsung xrasa kering kulit muka...

 sabun pencuci muka satu lagi saya lupa nak masukkan... 


haaa satu lagi rahsia saya... tidak ketinggalan jugak saya pun pakai naturactor 151...naturactor ni bagus sebab kulit muka kita jadi cantik, nampak gebu gitu...muka pun jadi ringan x macam foundation lain. benda ni pun boleh tutup cela-cela kat muka kita...alhamdulillah muka saya xder cela-cela..jadi lagi la nampak gebu...heheeehe

mula-mula saya pakai dulu set belina, lepas tu saya pakai foundation naturactor ni...founadtion ni xberminyak langsung.

 loose powder naturactor pun saya pakai gak...benda ni last sekali pakai. loose powder ni kene pakai cikit jer..xperlu nak tepek banyak-banyak.


*p/s : al-fatihah buat bapa sepupuku yang telah pergi meninggalkan dunia yang fana' ini pada 29 november 2011hari selasa jam 6.30 petang. umur bapa sepupuku sekarang 67 tahun.

Selasa, 29 November 2011

Cam Xcaya Lak Kimi Ni...

ni pun time raya haji gak..hr tu kakak ipar aku ada wt kenduri  n solat hajat utk anak pompuannyer yang dapat sambung blaja kt uitm machang....
lepas solat hajat, laki aku terus datang kt tmpt aku. biasa la suami bila sayangkan isteri terus terpa kt isteri..hehehehhee..suka aku.(riak la plop)... time aku nk makan, laki aku try letak kimi dalam  buaian...haaaaa tgk tu!!!

 masa mula-mula letak kimi dalam buaian ni, dia macam takut-takut jer...kuat tu dia pegang kt kain pelikat ni.(xamk gmbr)...ralik jer dia tgk orang masa tu...aku laki bini gelak tgk gelagat kimi..hahaahhahha
ayun punyer ayun terus dia lena....


lena lg kimi tdo...walaupun aku try jer letak dlm buaian ni...then aku letak jer kimi kat tilam time nk tdo,dia xngamuk pun..kiranyer kimi ni boleh tdo kedua-dua tempat la...

Jeram Linang With My Family

Masa raya aidiladha yang ke 3, kami sekluarga g jeram linang sempadan antara pasir puteh n machang. lamo benar dh xg sana....dh cantik daripada dulu. beza sangat. 

 sebelum gerak g picnic, kami dh siap makan..sampai sana makan kepok, pisang goreng, kerepek n makanan2 ringan jer...air bawa dari umh...air kene ada nanti tercekik lak, walaupun main2 air terjun..dahaga jgk wooo.makan2 ckit pastu terus g main..

 abe long bersama bapak n mak saudaranyer

 galoks blako boleh main air..

 lemas ker ni haaaa?....tulong-tulong..

 alamak!!! laki aku naik tanduk plops

 ni ler adik ipar n adik puan aku.time ni adik ipar aku pregnant 5 bulan tapi ada teringin jgk nk main air...aku pun main gak air...dlm gmbr jer xdok...

 adik-adik laki aku

 berebut terapong la plops dosss,hahahaha...cepat rebut sape menang dia dapat!

 best wooo main air kat sini..zpuas rasanyer...


weiiii terapong yg abe long punyer pun xamk jgk ker....

adik sentiasa senyum walaupun xleh main air...umi jaga adik ni...



 hari pun dah petang... masing-masing pakat naik ke darat dah...

 abe long ngan gayanyer sambil makan kepok

best gila pakat g ramai-ramai cang gini..lain kali blh g tempat lain lak..

*p/s : banyak lak citer yg aku nk update ni...sebab gambar sumer dh masuk dlm pc tu yang nk update jer sumer citer hari...aku akan update setakat yg mampu jer yer tuk hari ni...


Khamis, 3 November 2011

Syoknyer....

Gambar ni sebenarnyer bulan 8 lagi.dok belek-belek gambar terjumpa la gambar ni yang belum lagi di updatekan dalam blog..

 abe long n adik sedang asyik menonton kartun dalam notebook.sampai terpeleng kepala adik kimi.

 alolo..comelnyer anak-anak ibu ni..


*p/s : abe long skarang n dok kat klate..xmau mai putrajaya.dah 2 minggu kat sana.semalam nangis-nangsi plop nak datang putrajaya.teringat kat ibu, ayah n adik katanyer...abe long xsbr dh nk jupe kami..sabar yer abe long,esok balik klate dah....

Isnin, 31 Oktober 2011

Kimi Dah Mula Berdiri

Si Kimi ni sebenarnyer dah lama mau bergayut kat tepi katil ler, kerusi ler...xleh jupe benda terus jer dia nak bergayut, tambah-tambah lagi dengan wani sendiri lagi la dia mau berdiri.

 tengok tu dia suko beno berdiri cm gtu. yang penting sikat kat tangan nk wt rambut trojan.hahahahha

 tunjuk sikat ibu yer....sayang anak ibu ni

manis sungguh senyumanmu itu.menggoda ibu

Khamis, 27 Oktober 2011

Kamu Tinggalkan Nama Baikmu






*p/s: YA ALLAH KAU berikanlah kekuatan kepada isteri arwah ayahcik n anak-anaknyer utk meneruskan hidup tanpa ayahcik.dan KAU murahkanlah rezki kepada mereka semua.

Selasa, 25 Oktober 2011

Perginya Tak Kembali Lagi..17 OKTOBER 2011, ISNIN

 Sayu hatiku bila teringatkan seseorang yang aku sayangi....tapi DIA lebih menyayanginyer lagi.aku redha dengan ketentuanNYA. ayahcik pergi meninggalkan kami secara mengejut. AL-FATIHAH...

aku kesian tengok anak-anak ayahcik yang masih kecil lagi.yang sulung baru umur 14tahun.yang bongsu plak 1tahun 8 bulan.masih tidak mengerti aper-aper lagi. yang baju warna pink tu, memang cerdik baru berusia 6tahun,dia kata sunyi abah xder sambil nangis.

 gambar ni diambil ketika hari raya aidilfitri 2011. satu keluarga yang bahagia tapi tidak kekal lama di atas dunia. umur ayahcik baru 47 tahun masih gagah lagi tuk buat keje. utk memelihara isteri n anak-anaknyer ayahcik keje sebagai tukang buat umah. hari minggu pun ayahcik keje jgk jika ada orang kampung srh buat aper-aper keje.ayahcik memang bekerja keras selama hidup dia di atas dunia ini. itu sebab la dia banyak uban n dia nampak lebih tua daripada abang-abangnyer yang kini berusia 50thn ke atas. ayahcik merupakan anak ketiga daripada 4 adik beradik. umi aku lak anak bongsu.

 ayahcik pergimu tak mungkin kembali lagi di atas dunia ini. semoga rohmu dicucuri rahmat dan ditempatkan  orang-orang yang beriman. akanku kenang dikau selagi hayatku dikandung badan.

 lepas jer hari raya aidilfitri, kamu asyik menceritakan pasal mati jer..rupenyer itu petanda kamu akan pergi meninggalkan isteri,anak-anak,mek n sanak saudara kamu buat selamanyer. sungguh tidakku sangka kamu pergi terlalu awal.

ayahcik : kalo boleh abang xnak sakit lama2,abang xnak nyusahkan ta(isteri).kalo nak mati, biarlah mati terus.


ayahcik sempat meninggalkan kenangan terakhir buat kami semua.ini kisah hari jumaat 3 hari sebelum dia meninggalkan kami semua. pagi jumaat n pagi sabtu ayahcik sempat buat keje ni kat umah aku. petang jumaat tu dia rasa xsedap badan.dia kata mungkin sakit urat. jadi petang jumaat tu dia xwt la keje ni. dia sambung plak pagi sabtu. petang sabtu tu memang dia xlarat dah.sakit pinggang, sakit badan mula menyerang tubuh ayahcik. ayahcik kata dia nak siapkan jugak keje ni takut xsempat.rupa-rupanyer memang xsempat dah.



mek (nenek aku selaku ibu kepada ayahcik) sebak sangat sampai xleh tengok keje-keje yang ayahcik buat ni. yang tengah jalan tu la mek aku. kekadang mai terlintas di fikiran mek tentang anak kesayangannyer.

                             
pagi ahad ayahcik sempat hantar anak-anak dia ke sekolah. petang plak dia cirit-birit lak. badan dia memang dah letih, dah xbermaya dah sebab dah  2 hari dah ayahcik xlalu makan nasi, itu sebab dia cirit-birit. ayahcik dah xlarat dah nak cucur air tuk basuh buntut dia. cikta la yang tolong cucur air tapi ayahcik xbagi basuh buntut dia nak basuh sendiri. ayahcik rasa pelik naper keluar tahi hitam semasa dia buang air besar.balas cikta,orang-orang tua kata kalo keluar tahi hitam nak mati.ayahcik pun balas, mungkin dia nak mati kot..MASYAALLAH.mungkin ayahcik dah dapat rasa dah masa dia xlama atas dunia ni cuma xterkeluar dari mulut jer tuk bgtau isteri tercintanyer.

ahad malam tu, cikta suruh ayahcik g hospital tuk masukkan air dalam tubuh supaya badan bertenaga ckit.ayahcik setuju. jadi abang ayahcik (selaku bapa saudara sulungku) bawa ayahcik g hospital lati pasir mas.

time ni doktor tengah cek ayahcik.


ayahcik baring atas katil

time ni ayahcik dimasukkan air ke dalam badan..tengok ayahcik ok jer time ni.boleh bercakap-cakap lagi dengan isteri dia.

sedih rasanyer tengok keadaan ayahcik ni


ayahcik tiba-tiba rasa lapar nak makan nasi. abang ayahcik terus g beli nasi kat kedai makan. tapi ayahcik xsempat makan nasi sebab doktor suruh segera pergi ke hospital kota bharu sebab dalam badan ayahcik terdapat kuman yang tengah menyerang organ dalaman ayahcik.

 sesampainyer ayahcik kat kecemasan, nurse-nurse n doktor hospital kota bharu dah siap sedia menunggu ayahcik kat depan pintu kecemasan. ayahcik disambut baik oleh kakitangan pihak hospital. 

masa dalam wad kecemasan, ayahcik muntah air hitam lagi seperti air arang gtu. sekali lagi doktor cek ayahcik. doktor x-ray ayahcik n nampak la kuman-kuman yang merebak dalam badan ayahcik. doktor pun ambil keputusan tuk membuang semua kuman-kuman dalam badan ayahcik tu.masa tu ayahcik elok jer sedarkan diri,nampak macam xsakit la cuma dia keletihan jer.

masa ni ayahcik dah xsedarkan diri dah sebab kene bius.time ni kira-kira 3 pagi.ni proses tuk mencuci kuman-kuman.sedih aku tengok ayahcik time ni walaupun aku xtgk real.cikta curi-curi ambil gambar ni.

adik aku menelefon aku memberitahu khabar berita tentang ayahcik.aku rasa macam disambar petir ke tubuhku mendengar berita ini.macam mimpi jer..tepat jam 2.50 petang adik aku suruh aku balik cepat-cepat takut xsempat.mendengar perkataan XSEMPAT tu membuatkan diriku seram senyuk dengan tiba-tiba.dalam kul 3petang hari isnin,adik memberitahu bahawa ayahcik dah xder... YA ALLAH YA TUHANKU betul ker aper yang aku dengar ni? air mata mengalir dengan lajunyer membasahi pipiku.kaki n tangan lak dah sejuk giler dah.terus jer aku memecut pulang ke rumah tuk kemas barang-barang tuk pulang ke kampung. suamiku nak pulang dengan kapal terbang, aku setuju jer...tapi sepupuku plak nak tumpang balik...terpaksa la kitorang batalkan hasrat nak pulang dengan kapal terbang..kami pulang dengan kereta jer...tengah sibuk-sibuk kemas barang, aku call umi tanya nak kebumi kul braper...umi plak kata belum ayahcik belum meninggal lagi...jantung ayahcik berdegup kembali..tarik nafas lega aku...kul4.30 aku bergerak pulang ke kampung,tunggu sepupu kat LRT Ampang,KUL 5.50 PETANG HARI ISNIN BERSAMAAN 17 OKTOBER 2011, aku terima panggilan lagi,sekali lagi mengejutkan aku, ayahcik dah xder!!!!!!!!!!! INNALILLAHIWAINNAHIRAAJIUUN.....

dengan lajunyer suamiku drive keta..xpernah selaju ini sebelum ni.aku xyah cakap la air mata asyik mengalir jer xleh nak sekat dah air mata aku ni...

aku asyik call orang umah jer  suruh perlambatkan pengebumian arwah ayahcik.diorang setuju nak kebumi kul12 tengah malam.kul12.30 tengah malam aku sampai kat kubur,diorang dah tunggu aku dah.nasib baik la kami sempat sampai, itupun dah kat kubur dah. aku sempat kucup arwah ayahcik.masa nak kucup aku tahan jugak air mataku ini supaya xjatuh atas muka arwah ayahcik nanti seksa dia. lega rasanyer aku dapat tatap wajah ayahcik buat kali terakhir dalam hidupku.

 aku ambil gambar ni curi-curi jer takut orang kampung tengok. walaupun aku dapat tengok sekejap jer wajah arwah ayahcik tapi hati aku puas sebab dapat kucup arwah ayahcik.

hampir selesai proses pengebumian arwah ayahcik.

motor peninggalan arwah ayahcik

*p/s : aku xleh citer panjang-panjang dah,air mata ni asyik nak mengalir jer...sebelum air mata mengalir terpaksa la aku stopkan dulu citer ni...kengkawan, doakan semoga roh arwah ayahcik aku dicucuri rahmat dan ditemapt orang yang beriman..AMIN... AL FATIHAH..